tisdag 5 oktober 2010

Smaksensationer

Jag har alltid föredragit lakrits framför sura karameller.

Så är det nu också när smaklökarna är påverkade och såren fyller munnen...

Saltlakrits är gott. Coca cola är gott. Japp är gott. Gott & Blandat är gott. Salta Bilar är gott. Zoo är gott. Kanelbullar är gott. Chokladmuffins är gott - allt med mycket chokladsmak... Färsk ananas är gott. Baguette med rostbiff & potatissallad smakar ok. Chips med dill & gräslök är gott. Cheddarpopcorn har tidigare varit gott, nu var det länge sedan. Hårdkokt ägg med kaviar funkar helt ok. Varm o'boy med skinkmackor är ok. Kaffe och the funkar. Tomater är ok. När jag varit på "topp" efter en behandling har jag längtat och med god aptit ätit ett skrovmål - och det har varit sååå gott.

Vatten smakar metall. Blåbärsmuffins smakar blä. Surt gör ont. Ostbågar smakar inget. Fruktjuice smakar illa. Frukt smakar inget. Korv med bröd smakar blask. Mat smakar knappt om jag inte får vräka på salt... Kryddor har ibland effekt så att det smakar lite.

Visst är det märkligt att det som är mest onyttigt ska vara det som smakar något... Samtidigt unnar jag mig allt vad onyttigt är eftersom jag ständigt är hungrig och vill känna den smak jag kan komma åt. Tänka på vad jag stoppar i mig får jag göra snart - nu när det ska vända :) Vad bra det skulle vara om potatis, kött, fisk, etc smakar gudomligt och onyttigheterna var äckliga.

Så kommer smaklökarna tillbaka lite bit för bit... (blir förmodligen under helgen/början av nästa vecka) Då är jag som vanligt sugen på allt möjligt gott...

Då vill jag ha älgstek, oxfilé, fläskfilé, längtar efter grillat i god marinad... Potatisgratäng, pommes, kantarellsås, bearnaise, vitlöksbröd. Salllad med fetaost, melon och annat gott i. Gott vin. Längtar efter goda efterrätter - chokladkaka. Chokladfondue med färsk frukt... Det var länge sedan något smakat som innan jag blev sjuk. Senast mat var riktigt god var under husvagnssemestern när vi grillade, sedan dess har smaklökarna varit mer eller mindre på vift.

Något som jag verkligen längtar efter och som jag definitivt kommer att göra så snart jag har samlat ork och fått tillbaka smak - SMÖRGÅSTÅRTA. Det var jättelänge sedan jag gjorde en och när jag gör den själv så blir den så god. Enligt mig i allafall :) Tre olika lager. Olika fyllningar. Inte sådan där "svampig" gräddfyllning i varje lager utan en massa goda smarrigheter.

Ha, ha, ha, ha.... Tror minsann att jag är hungrig idag :)

Fast, det är väl så det är. Hungrig och sugen och börjar längta och se fram emot att njuta :)
Och... måste jag tillägga... jag äter frukost, lunch och middag varje dag - inte kanske fulla portioner, men BRA mat och inte bara alla onyttigheter som smakar gott :)

2 kommentarer:

  1. Jag längtar efter att mat ska smaka som innan jag blev sjuk men det verkar som det tar väldigt lång tid, kan sitta och fantisera om mat precis som du skrev om, MUMS vad det finns mycket som är gott. Har också haft det lättare med salt.

    Hälsningar Lisbet

    SvaraRadera
  2. Vi får prova oss fram och bara prova det som är/kan vara jättegott - och skippa alla sisådär-rätter :)
    Jag läste i din blogg att viol funkar... måste testa - tack för tipset!

    SvaraRadera