tisdag 26 oktober 2010

Första strålningen gjord

Ja, då är jag igång med strålningen. 1 gjord, 24 kvar...
Det hela började med att det skulle vara exakt inställning. Låg jag inte EXAKT, som vid förra veckans inställningsrunda med datortomografin, så drog de efter mig med handdukar som fanns under mig på britsen. Armarna över huvudet i hållare (tänk dig att det är nästan som benstöden på en gynstol fast för armarma). Jag fick inte hjälpa till eller röra mig ur fläcken. Sedan tände de gröna och röda streck från "kameran" som lyste upp min överkropp i ränder på längden och tvären. Dessa streck ritade de av på mig - så nu är jag vackert målad i lila ränder, kryss, etc. Innan de fick starta maskinen så kom en doktor in och godkände inställningarna.Tyvärr berättade de inte förrän idag EFTER strålningen att det skulle vara bra om jag använde svart eller oskadlig BH... Jag hade en vit :( Nu är den missfärgad av den vattenfasta lila färgen. Surt. Detta kunde de ju ha upplyst om när jag var där förra veckan.
Själva strålningen tog ca 15 minuter med flyttning av "kameran" mellan bröst och armhåla. Det gick hur bra som helst, förutom att det rann ur ögonen och jag fick ju inte röra mig ur fläcken.

Efteråt fick jag information och en kontaktsköterska, en massa frågor och en del information. Hon tog också en ansiktsbild för att ha dubbel kontroll att RÄTT person får rätt strålning. Fiffigt.

Jag får inte smörja överkroppen på morgonen om jag duschar då, eftersom inte lotionen hinner dra in ordentligt och kan ge rodnad/irritation (som i förlängningen kan ge brännskador om man har otur) Duscha och smörja rekommenderas på kvällen istället. Jag ska inte heller gnugga utan badda huden torr på områdena som strålas - både för huden och för den vackra kroppsmålningens skull. Dagens besök tog ungefär 1 timme.

Jag kommer att få nya tider för varje dag, men inga klara tider för hela veckan - vilket känns sisådär. Vill ju kunna planera liiiite ialla fall. Morgondagen blir inte förrän 12:45, dagens var kl 09. Försökte få morgontid på fredag, men si det gick inte. Det är ett Regionssjukhus så alla som reser från norr och söder har förtur på morgontider på fredagar och senare tider på måndagar eftersom de ska till och från sina hemorter. Kan förstå argumentet, men dagarna blir så uppstyckade - jag har ju ändå en bit att åka tur och retur.

Eftersom det blev en tidig morgon var jag jättetrött när jag kom hem idag, åt lite lunch och sedan la jag mig för att vila - just när jag skulle somna så ringde telefonen (Vilket ju i och för sig alltid är trevligt)... Jag brukar ju inte kunna sova på dagen, men idag kändes det som att jag skulle slumra till. Får jag för mig att sova på dagen igen så ska jag lägga av luren innan. Nu blev jag pigg igen så det blev ingen tupplur.
Tog en promenad på eftermiddagen - kapade 10 minuter på den promenad som för en vecka sedan tog 30 (YIHAAAA)... Dags att förlänga den turen, som har slutdestination MAMMA & KAFFE.

Jag skjutsade till innebandyträning ikväll och stannade kvar för att titta. Nu är jag verkligen jättetrött efter "alla" aktiviteter idag så sängen känns verkligen lockande.

I morgon ska jag ta influensavaccin, eftersom doktorn rekommenderat det pga dåligt immunförsvar. Hej och hå vad det händer grejer hela tiden :)

2 kommentarer: