tisdag 8 februari 2011

Kompressionsstrumpa på

Det blev ett lyckat besök hos Sjukgymnasten. Visst var det så att jag svällt, framförallt överarmen hade ett annat omfång än vid mitt förra besök där. Nu har jag fått med mig en kompressionsstrumpa och en handske att använda. Återbesök om 2 veckor för att utvärdera.
Jag har fått lite övningar för att minska stelheten i axelpartiet - där hela tiden svullnad funnits - och fått plocka bort lite gym-maskiner.

Längtan efter att träna (eftersom jag låtit bli sedan armen och handen tvärt svällde för 2 veckor sedan) var jättestor, så ikväll var det dags. Gick bra. Armen pulserar och värker inte lika mycket som andra gånger jag tränat. Bra tecken :)

Jag fick också beröm för att jag lyssnat på kroppens signaler och inte tränat tills jag kollat upp armen och svullnaden vid axeln.
Jag ska vara uppmärksam på färgen på svullnaden, om den blir mer eller mindre röd och om jag får feber så ska jag ta kontakt direkt. Min fundering om en eventuell infektion/inflammation tyckte hon kunde vara en förklaring. Jag var ju jätteförkyld i 2 veckor och det tog ännu en vecka innan det blev bättre, dottern har haft Halsfluss/Streptockocker vilket så klart kan sätta sig i en bräcklig opererad person... Får se hur det utvecklar sig.

Det är tydligen rätt vanligt att man får ödem efter cellgifter och/eller strålning mot armhålan. Eftersom jag varit väldigt aktiv i min ungdom och tränat en hel del efter det så har jag rätt bra kroppskännedom. Som sjukgymnasten beskrev det så ser ett otränat öga inte försämringen, men jag känner den. Hon såg att vänsteraxeln kompenserar högeraxeln vid vissa rörelser. Precis som jag känt det. Maken har fått i uppgift att massera armen och jag ska själv massera överkroppen från armhålan och ner till ljumsken. Förhoppningsvis kan jag minska vätskan som finns lite i alla fall.

Ser fram emot att testa med strumpan på. Ska ha den när jag tränar, på jobbet, etc. Ska testa några dagar med både strumpa och handske, sedan testa utan handske och sedan utan något alls för att känna skillnaderna. Känner mig förhoppningsfull :)

2 kommentarer:

  1. Hamnade på din sida, läser att du har problem med svullen arm och hand. jag har samma problem och var på läkarbesök igår, så nu väntar jag på handske och strumpa. Tycker det är pest med ödemet, det blev 3 stora steg bakåt efter alla behandlingar. Hoppas det funkar med strumpan för dej. hälsningar från Österlen

    SvaraRadera
  2. Hoppas att det löser sig för dig Carin! Jag har en BC-syster som har både strumpa och väst och det verkar fungera bra. Hon har fått minska storlek 3 gånger och hade 4 cm svullnad från början. Förstår din känsla av bakslag, men det är bara att gilla läget och försöka vara positiv.
    Kram Malin

    SvaraRadera